Bloemen voor de uitvaart
Bloemen geven uitdrukking aan het verdriet om het verlies van een dierbare. Traditiegetrouw wordt de overledene dan ook omringd door bloemstukken.
Bloemen regelen voor de overledene
Veel nabestaanden hebben er geen idee van hoe ze de bloemen voor de uitvaart moeten regelen. Gelukkig kunnen zij rekenen op de hulp van de uitvaartverzorger. Deze regelt (in overleg met de nabestaanden) een aantal bloemstukken. Daarnaast regelt hij of zij waar ze geplaatst kunnen worden. Ook kan de uitvaartverzorger suggesties doen met betrekking tot het soort bloemen en de opdruk voor een lint.
Verschillende soorten bloemstukken
Voor een uitvaart worden drie verschillende soorten bloemstukken gebruikt. Een kistbedekking, een rouwstuk en een rouwboeket.
Kistbedekking
Ouders, kinderen of partners regelen doorgaans de kistbedekking. Dit zijn grote bloemstukken die boven op de kist geplaatst worden. In sommige gevallen bedekken ze de hele kist, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Soms kiezen mensen voor een kistbedekking die de kist voor driekwart of de helft bedekt.
Rouwstuk
Nabestaanden die geen kistbedekking willen, kunnen kiezen voor een of meerdere rouwstukken. Deze zijn voorzien van een speciale ondergrond (een zogenaamde oase), waardoor de bloemen lang meegaan. Rouwstukken worden ofwel op de kist of daarnaast geplaatst.
Rouwboeket
Een rouwboeket is een liggend bloemstuk dat op de dag van de uitvaart zelf gemaakt en geplaatst wordt. Doorgaans wordt het naast de kist geplaatst.
Nieuwe trends: harten en teddyberen
Rouwstukken hoeven allang niet meer te voldoen aan de klassieke kleuren en vormen. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld een bloemstuk in de vorm van een hart. Deze kan wit zijn, maar ook bont gekleurd of pastel. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een bloemstuk in de vorm van een vlinder of een ster. Ook voor kinderuitvaarten worden nu andere stukken gekozen, zoals teddyberen. Daarnaast komt het vaak voor dat er een speelgoed of knuffel in een bloemstuk wordt verwerkt.
Welke bloemen zijn geschikt?
Bloemen hebben allemaal een eigen symboliek. Kies daarom bij voorkeur voor bloemen die bij uw boodschap passen. Hieronder ziet u een overzicht van bloemen en hun betekenis:
Amaryllis: Schoonheid
Anjer: Waardigheid
Aronskelk: de Heilige Maagd Maria
Chrysant: Vriendschap, afscheid, onsterfelijkheid
Lelie: Hoop, zuiverheid en vrouwelijkheid
Orchidee: Schoonheid, elegantie, vrouwelijkheid
Roos: Liefde, schoonheid, waardigheid
Tulp: Gebed, liefde
Vergeet-mij-nietje: Hoop, ware liefde
Viooltje: Hoop, onschuld, bescheidenheid
Opdruk voor een rouwboeket
Een rouwboeket wordt vaak vergezeld van een lint met daarop een opdruk. Meestal is deze voorzien van een korte tekst, maar soms staan daar enkel de namen van de nabestaanden op. Wilt u graag een tekst laten plaatsen, neem dan eerst even de tijd om iets te bedenken. Hier vindt u een aantal teksten ter inspiratie.
- Rust zacht, lieve...
- Voor altijd in ons hart
- Vaarwel, lieve...
- Een laatste groet
- Woorden schieten tekort
- We houden van je
- Bedankt voor alles
- De dood kan ons niet scheiden
- Goede reis
- Tot het einde gestreden
Een sympathiekboeket sturen
Bent u niet aanwezig bij de uitvaart? Dan kunt u de nabestaanden alsnog steunen door een sympathiekboeket te sturen. Deze worden aan huis bezorgd. Wil u zelf een boeket meenemen naar de uitvaart? Vraag dan aan de uitvaartverzorger waar u het boeket kunt neerleggen. Meestal zijn hier speciale plekken voor vrijgemaakt.
Bloemen laten verzilveren of verbronzen
Wie een blijvende herinnering wil hebben, kan een of meerdere bloemen laten verzilveren of verbronzen. Zo gaat de bloem nooit verloren. Kies bij voorkeur een bloem die vers en stevig is. Zo bent u verzekerd van een mooi resultaat. De kosten voor het verzilveren of verbronzen van bloemen variëren. Over het algemeen bent u per bloem tussen de 200 en 350 euro kwijt.