Hoe gedraagt u zich op een uitvaart?
Een uitvaart is geen alledaagse gebeurtenis. Het is een formele bijeenkomst om afscheid te nemen van iemand die u dierbaar is. Wat moet u aan en wat zijn de ongeschreven gedragregels bij zo'n gelegenheid?
Donkere kleding
Vroeger was zwarte kleding de ijzeren regel bij een crematie of begrafenis. Tegenwoordig is de dresscode een stuk minder strikt. Toch wordt het over het algemeen gewaardeerd om donkere kleding te dragen. U kunt kleding dragen met een donkere teint, bijvoorbeeld donkerblauw, -groen, -bruin of grijs. Als het maar geen felle kleuren zijn. Het komt ook regelmatig voor dat nabestaanden gasten verzoeken om in het wit te gaan. Houd hier rekening mee als erom gevraagd wordt.
Toon respect
Respect is fundamenteel bij een uitvaart. Zorg er dus voor dat u zich op een respectvolle manier gedraagt. Houdt in ieder geval de volgende richtlijnen in acht:
- Kom op tijd
- Praat niet te hard
- Maak geen ruzie met andere mensen. Is er iemand die u niet mag? Blijf bij hem of haar uit de buurt!
- Gedraag u niet te vrolijk
- Zet uw telefoon uit
- Volg de aanwijzingen van de uitvaartbegeleider
- Wilt u roken? Doe dat niet bij de ingang van het rouwcentrum, maar iets verderop
Condoleren, hoe moet dat?
Condoleren is voor veel mensen lastig. Hoe moet dat precies en wat zegt u dan? In eerste instantie is het de gewoonte om iets te zeggen in de trant van: "Gecondoleerd met het verlies van (naam van overledene)". Daarnaast kunt u echt vanuit uw hart spreken. Als u helemaal van streek bent door het gebeuren, kunt u dit best benoemen. Zorg er echter wel voor dat u uw emoties niet over de nabestaande stort. Het is misschien moeilijk, maar hun verdriet heeft prioriteit en het is niet de bedoeling dat zij u gaan opvangen, maar andersom. Maak uw verhaal ook niet te lang. Er zijn meer mensen die de nabestaanden willen condoleren en er is maar beperkte tijd om dit te doen.
Afscheid van de overledene nemen
Na de plechtigheid, hebben gasten de mogelijkheid om zelf afscheid te nemen van de overledene. Bij een crematie krijgt u de gelegenheid om kort even voor de kist stil te staan en eventueel een knikje naar de overledene te geven. In het geval van een begrafenis is het soms mogelijk om een bloem of een schepje zand op de kist te gooien. Houdt ook hier rekening met de rest van de gasten en sta niet te lang voor de kist of het graf.
Koffie of lunch
Na de uitvaart kan het zijn dat u wordt uitgenodigd voor een kop koffie en een plakje cake of een broodje. Wees ook hierin gematigd. Over het algemeen kunt u best een tweede kop koffie nemen (en soms nog een extra hapje), maar meer niet. Bedenk dat alles door de nabestaanden betaald moeten worden en dat horeca van uitvaartcentra aan de prijzige kant zijn.
Maak gebruik van de uitvaartbegeleider
Ondanks deze tips kan het voorkomen dat u niet zeker weet wat u moet doen of hoe u zich het beste kunt gedragen. Maak in dat geval gebruik van de aanwezigheid van de uitvaartbegeleider. U zult niet de eerste zijn die niet weet wat er gebeuren moet of hoe u iemand condoleert. Is de uitvaartbegeleider even niet beschikbaar? Kijk dan naar wat andere mensen doen en volg hun voorbeeld.
Reageren is niet mogelijk...