Wat moet er geregeld worden na een overlijden?
Een overlijden heeft veel impact. Of het nu na een lange ziektebed komt of plotseling gebeurt, nabestaanden ervaren het altijd als een schok wanneer een dierbare zijn of haar laatste adem uitblaast. En juist op dat moment moeten er dingen geregeld worden. Hier leest u wat er moet gebeuren wanneer iemand komt te overlijden.
Na een overlijden moeten er binnen korte tijd verschillende zaken geregeld worden. Soms kunnen nabestaanden door de bomen het bos niet meer zien, daarom is het handig om een checklist te hebben waar duidelijk op staat wat er moet gebeuren.
Schakel de huisarts in
Schakel na het overlijden in eerste instantie de huisarts in. Deze moet het overlijden bevestigen en de zogenaamde A- en B- verklaring invullen. Deze verklaring moet worden ingeleverd bij de gemeente, waarna de gemeente de overlijdensakte afgeeft. Het inleveren van de verklaring gebeurt meestal door de uitvaartondernemer.
Ga op zoek naar de uitvaartverzekering van de overledene
Ga na bij welke uitvaartverzekeraar de overledene verzekerd is en om wat voor soort verzekering het gaat. Neem daarna contact op met de uitvaartverzekeraar en laat u informeren over de voortgang. Sommige verzekeraars helpen u bij het inschakelen van een uitvaartondernemer. Is dit niet van toepassing op de huidige situatie, ga dan op zoek naar een uitvaartondernemer in uw omgeving die voldoet aan de eisen van de uitvaartverzekering van de overledene.
Maak een keuze omtrent de opbaring
Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de opbaring ofwel thuis ofwel in een mortuarium te laten plaatsvinden. Kiest men voor een thuisopbaring, dan wordt de dierbare op een gekoelde plaat gelegd. Dit zorgt ervoor dat het ontbindingsproces trager verloopt. Valt de keuze op een opbaring in het mortuarium dan wordt er gebruik gemaakt van een koelcel. Zorg ervoor dat er kleding, en eventuele sieraden of andere accessoires, voorhanden zijn zodat de overledene op een nette manier opgebaard kan worden.
Maak een keuze omtrent het afleggen van de overledene
Afleggen is niets meer of minder dan het verzorgen of schoonmaken van de overledene. Soms gebeurt dit door professionals. Het komt echter vaak voor dat nabestaanden zelf de overledene willen schoonmaken. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn omtrent het verzorgen van de dierbare.
Bepaal wat voor soort uitvaart het moet worden
Maak een keuze omtrent het soort uitvaart. Wordt het een crematie of een begrafenis? Uiteraard moet hierbij rekening gehouden worden met de wensen van de overledene en de dekking van de uitvaartverzekering. Daarnaast moeten er nog tal van andere keuze worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Rouwkaarten
- Aantal bezoekers
- Catering (koffietafel of lunch)
- Bloemen
- Muziek en eventueel digitaal beeld
- Zelf de kist dragen of dit uitbesteden
Reageren is niet mogelijk...