Een rouwadvertentie plaatsen
Rouwadvertenties zijn korte overlijdensberichten in nationale of regionale kranten. Met een rouwadvertentie laat u iedereen weten dat een dierbare is overleden en kondigt u de uitvaart aan.
Een rouwadvertentie in een landelijke of regionale krant plaatsen
Een rouwadvertentie wordt doorgaans in een landelijke of lokale krant geplaatst. De keuze is afhankelijk van de maatschappelijke rol van de overledene. Gaat hem om een bekend persoon die veel voor de maatschappij heeft betekent? Dan kiest men meestal voor een advertentie in een landelijke krant. In andere gevallen gaat de keuze uit naar een regionale of lokale krant.
Tegenwoordig zijn er veel mensen die een rouwadvertentie op social media posten. Een voordeel hiervan is dat mensen zowel in het binnen- als buitenland meteen op de hoogte zijn van het overlijden. Bovendien zijn er geen kosten aan verbonden.
Kosten van een rouwadvertentie
Hoeveel een rouwadvertentie kost is afhankelijk van de grootte van de advertentie, de opmaak en of de advertentie in kleur of in zwart-wit verschijnt. Kranten berekenen de prijs voor een advertentie op basis van het aantal millimeters. Advertenties in landelijke kranten zijn aanzienlijk duurder dan advertenties in regionale kranten. Voor een advertentie in een landelijke krant betaalt u ruim 1200 euro. Kiest u voor een advertentie in een regionale krant dan bent u ongeveer 400 euro kwijt.
Een rouwadvertentie opstellen
Een rouwadvertentie moet binnen korte tijd na het overlijden opgesteld worden. Juist op het moeilijkste moment. Het is dan ook niet vreemd als u dit lastig vindt. Meestal kan de uitvaartverzorger u helpen door voorbeelden te geven. Ook is het mogelijk om een tekstschrijver in te schakelen. Waar u ook voor kiest, een rouwadvertentie bevat doorgaans de volgende zaken:
- De complete naam van de overledene
- De geboorte- en sterfdatum
- De oorzaak van het overlijden
- De namen van gezinsleden (partner, kinderen, ouders, broers of zussen)
- Praktische informatie waaronder: locatie, datum en tijd waarop de uitvaart plaatsvindt, wensen van de overledene (bijv. wel / geen bloemen of voorkeur voor een bepaalde kleur bloemen) en de mogelijkheid om te condoleren.
Daarnaast kunt u een passend gedicht of een korte spreuk bovenaan de advertentie plaatsen. Veelal wordt er ook voor een toelichtende tekst gekozen (bijv. 'Na een kort/lang ziekbed is overleden ...' of 'Na een noodlottig ongeval nemen wij afscheid van ...'.
Vaak worden er ook rouwkaarten verstuurd. Om te voorkomen dat u iemand bent vergeten uit te nodigen kunt u een zin als 'Mochten wij iemand vergeten zijn persoonlijk te berichten, beschouwt u dan deze aankondiging als zodanig' opnemen in de rouwadvertentie. Als er geen rouwkaarten verzonden staat er boven de advertentie 'In plaats van kaarten'.
De opmaak van een rouwadvertentie
Veel rouwadvertenties hebben een standaard opmaak. Maar u kunt ook kiezen voor een afwijkende opmaak. Sommige mensen kiezen ervoor de advertentie te voorzien van een foto van de overledene. Daarnaast kunt u een passend symbool in de advertentie verwerken. Dit zijn de meest voorkomende symbolen in rouwadvertenties:
- Hart: Liefde en vriendschap
- Roos: Liefde
- Vlinder: Transformatie en onsterfelijkheid
- Liggende 8: Oneindigheid
- Duif: Liefde en vrede
- Ster: Nieuw leven
- Verstrengende handen: Liefde en verbondenheid
- Ringen: Verbondenheid
- Kruis: Christus
- Pauw: Onsterfelijkheid
Vaak regelt de uitvaartverzorger het opmaken en aanleveren van de rouwadvertantie aan de krant. U kunt echter ook online, op diverse sites, rouwadvertenties samenstellen en plaatsen in de door u gewenste landelijke of regionale krant.