Euthanasie
Bij euthanasie verzorgt een arts op verzoek van de patiënt diens levensbeeïndiging. Euthanasie is in Nederland toegstaan, maar kan enkel onder stricte voorwaarden uitgevoerd worden.
Wat is euthanasie?
Het woord euthanasie betekent letterlijk: goede dood. Bij euthanasie wordt iemand's leven op milde wijze beeïndigt. Alleen een arts is gemachtigd om euthanasie toe te passen. Hij of zij mag dit niet uitbesteden aan een verpleegkundige of een famlielid van de patiënt. Ook moet de arts zich aan een aantal eisen houden, waaronder het verplicht melden van de euthanasie. Heeft een arts euthanasie uitgevoerd en dit niet gemeld? Dan hang hem of haar een gevangenisstraf boven het hoofd. Deze kan variëren van 3 tot 12 jaar.
Wat gebeurt er bij euthanasie?
Bij euthanasie krijgt de patiënt een dodelijk middel toegedient. Soms neemt de patiënt zelf de middelen in. Deze krijgt hij van de aanwezige arts. Ondanks dat de patiënt het middel zelf inneemt, valt het wél onder euthanasie.
Het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie
Behalve euthanasie is het ook mogelijk om gebruik te maken van palliatieve sedatie. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een ongeneeselijke ziekte. Bij palliatieve sedatie wordt het leven niet actief beëindigt, maar wordt de patiënt in slaap gebracht tot hij of zij overlijdt. Dit valt niet onder euthanasie. Palliatieve sedatie mag alleen uitgevoerd worden als een patiënt niet langer dan 2 weken te leven heeft.
Wanneer mag euthanasie worden toegepast?
Euthanasie mag alleen worden toegepast als er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden. Daarnaast moet de arts er zeker van zijn dat de patiënt een vrijwillige en weloverwogen keuze maakt. Ook moet de patiënt wilsbekwaam zijn en goed doordrongen zijn van de gevolgen. Wil een arts tot euthanasie overgaan, dan is deze verplicht om minstens één andere arts te raadplegen. Deze arts moet met de patiënt in gesprek gaan over diens euthanasiewens.
Wat is een euthanasieverklaring?
In een euthanasieverklaring legt u uw wensen voor uw levenseinde officieel vast. Hierin moet ook staan welke arts de euthanasie mag uitvoeren. Wanneer u een euthanasieverklaring opstelt moet u de volgende zaken duidelijk vermelden:
- Onder welke omstandigheden u euthanasie zou willen. U kunt hierbij aangeven wat voor u ondragelijk of uitzichtloos zou zijn.
- Onder welke omstandigheden u geen levensverlengende middelen wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan coma of dementie.
Zonder euthanasieverklaring, kan een arts geen euthanasie uitvoeren. De verklaring moet door u zijn opgsteld op een moment dat u nog geheel wilsbekwaam bent.
Wat is een wilsverklaring?
Een wilsverklaring is een schriftelijk document waarin u uw wensen aangeeft met betrekking tot uw levenseinde. Een wilsverklaring maakt onderdeel uit van een euthanasieverklaring. In een wilsverklaring kunt u de volgende zaken aangeven:
- Dat u niet wenst te worden gereanimeerd
- Onder welke omstandigheden u niet meer wenst te worden behandeld
- Wie uw wettelijke vertegenwoordiger is. Een vertegenwoordiger is iemand die bevoegd is om bepaalde beslissingen te nemen wanneer u dit niet meer zelf kunt doen
Let erop dat u uw wilverklaring ondertekent en zowel uw naam als de datum noteert. Alleen dan is de wilsverklaring geldig.