Hoe verzilvert u oude uitvaartpolissen?
Nabestaanden weten meestal niet of een oveledene een uitvaartverzekering heeft. En als dat wel het geval is, bij welke maatschappij dat is. Soms komen nabestaanden er bij het zoeken achter dat iemand hele oude polissen heeft van verzekeraars die niet meer bestaan. Hieronder leest u hoe u kunt achterhalen of de oude polissen nog geldig zijn.
Welke polis hoort bij welke verzekeraar?
In de loop der jaren is de uitvaartbranche enorm veranderd en hebben er diverse fusies en overnames plaatsgevonden. Het kan dus zomaar zijn dat u een polis vindt van een verzekeraar die niet meer bestaat. Dan is het zaak om uit te zoeken bij welke huidige verzekeraar deze nu is ondergebracht. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met De Nederlandsche Bank of met het Verbond van Verzekeraars.
Uitvaartpolissen opvragen bij De Nederlandsche Bank
De Nederlandsche Bank heeft een uitgebreid archief met de namen van alle oude polissen van levensverzekeraars, begrafenisfondsen en uitvaartverzekeraars. Ook weten zij welke verzekeraars welke oude polissen in beheer hebben.
Schakel de hulp in van het Verbond van Verzekeraars
De nabestaandendesk van het Verbond van Verzekeraars kan u helpen bij het vinden van een oude polis. Deze kan een zoekopdracht uitzetten bij de aangesloten levensverzekeraars die op hun beurt in hun archieven duiken om te kijken of er een polis op naam van de overledene staat. Dit traject duurt 2 tot 3 maanden. Zodra het verbond weet of er een polis loopt, wordt u hierover geïnformeerd. Aan deze service zijn overigens geen kosten verbonden. Wel moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. U kunt namelijk alleen informatie opvragen als:
- Uw dierbare inmiddels is overleden
- U de echtegenoot, echtgenote, samenwonende partner of het kind van de overledene bent.
- U de erfgenaam van de overledene bent
- U aangewezen bent om de nalatenschap af te handelen
- U documenten meestuurt die aantonen dat aan bovenstaande eisen is voldaan
U kunt uw aanvraag digitaal of per post indienen.
Bankafschriften controleren
Een andere manier om erachter te komen of iemand een uitvaartverzekering heeft, is door de bankafschriften door te spitten. Daar treft u mogelijk de naam van de verzekeraar aan. Vindt deze inderdaad, neem dan contact op met de uitvaartverzekeraar in kwestie. Ook als u geen polisnummer bij de hand heeft, kunt u met behulp van de geboortedatum en de naam van de overledene uitzoeken wat de status van de polis is.
Lijst van oude verzekeringen die zijn overgenomen door nieuwe (uitvaart)verzekeraars:
Oude verzekeraar Nieuwe verzekeraar
AMEV Ardanta
Aegon Ardanta
Algemeen Belang DELA
BudgetUitvaartPolis DELA
RVS Victoria Vesta Nationale Nederlanden
Aurora OHRA
N.V. Noord Brabant OHRA
Concordia Reaal
De Centrale Reaal
NUVA Yarden
Northwest Yarden
Hoe lang heeft u om een uitvaartpolis te verzilveren?
Na het overlijden van uw dierbare heeft u nog 5 jaar de tijd om eventuele uitvaartpolissen te laten uitkeren.
De hoogte van de polis
Soms staat er op een oude polis een bepaald bedrag aangegeven, maar wordt er uiteindelijk minder uitgekeerd. Nabestaanden begrijpen vaak niet hoe dat kan en voelen zich gedupeerd. Meestal heeft het te maken met gebrek aan indexering of het premievrij maken van de polis. Dit kunt u altijd navragen bij de uitvaartverzekering. Houdt u er ook rekening mee dat op veel oude polissen de bedragen in guldens staan weergegeven. In euro's valt een bedrag een stuk lager uit.