Obductie, wat is dat?
Nadat iemand is overleden, wordt er onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke doodsoorzaak. Dit noemt men een obductie. Dit onderzoek wordt ook wel een lijkschouwing of autopsie genoemd. Een obductie wordt uitgevoerd door een patholoog.
Waarom moet er een obductie plaatsvinden?
Er zijn verschillende redenen waarom nabestaanden voor een obductie kiezen. Meestal is dat om een duidelijke doodsoorzaak vast te stellen. Dit is vooral belangrijk wanneer de persoon in kwestie plotseling is overleden. Het kan nabestaanden veel rust geven te weten waaraan iemand precies is overleden. Daarnaast kan een obductie bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor krijgen wetenschappers en artsen een beter beeld van bepaalde ziektes en kunnen ze deze effectiever bestrijden.
Wat gebeurt er tijdens een obductie?
Tijdens een obductie wordt het lichaam van de overledene zowel inwendig als uitwendig onderzocht. Organen worden uit het lichaam gehaald en stuk voor stuk geïnspecteerd. Daarnaast wordt van alle organen een stukje weefsel gehaald, zodat deze op een later tijdstip met een microscoop kunnen worden onderzocht. Het onderzoek duurt een paar uur, daarna worden de meeste organen weer netjes in het lichaam gestopt. Nadat het lichaam netjes is gedicht wordt het overgedragen naar de uitvaartverzorger.
Wat gebeurt er met organen die niet teruggeplaatst worden?
Sommige organen worden niet teruggeplaatst. Deze worden na het onderzoek apart gecremeerd of langer bewaard voor educatieve doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan artsen in opleiding die op deze manier een goed beeld kunnen krijgen van wat een ziekte met een orgaan doet. Het kan natuurlijk voorkomen dat nabestaanden bezwaren hebben tegen dit gebruik. In dat geval kunnen zij dit bij de arts aangeven.
Wat is het verschil tussen een obductie en een sectie?
Inhoudelijk is er geen verschil tussen een obductie en een sectie. Het verschil zit hem vooral in de opdrachtgever. Voor een obductie is altijd de toestemming van de nabestaanden nodig. Betreft het een sectie, dan is dit niet nodig. Secties worden uitgevoerd in opdracht van justitie. Deze vinden plaats in het Nederlands Forensisch Instituut.